Dentistul este singurul care poate determina dacă aveți carii. Acest lucru se datorează faptului că multe carii se dezvoltă sub suprafața dintelui, unde nu pot fi văzute. Mesele bogate în carbohidrați hrănesc bacteriile din placa bacteriană, provocând formarea de acizi care dăunează dinților.În timp, smalțul unui dinte se erodează în profunzime, dar stratul de suprafață se păstrează. Atunci când o secțiune substanțială a smalțului este distrusă, suprafața acestuia se „prăbușește” și formează caria.
Șanțurile suprafețelor ocluzale ale dinților posteriori, în spațiul interdentar sau sub joncțiunea mucogingivală, sunt cele mai predispuse să devină carii. Indiferent de locul în care apar, efectuarea regulată a unui control stomatologic este cea mai bună metodă de a le depista și trata înainte de a se agrava.
Când nervul a fost distrus, durerea va fi ameliorată de la dintele tratat, deoarece țesutul nervos a fost îndepărtat și infecția s-a vindecat. Dintele va fi, de asemenea, întărit cu o lucrare protetică care preia forțele naturale de masticație ale acestuia.
Obturațiile în interiorul canalului radicular al unui dinte sunt aproape întotdeauna foarte precise. Din acest motiv, dintele este închis într-un câmp de lucru pentru a-l proteja.
Rădăcinile sunt apoi expuse, curățate cu o substanță adaptată la materialul biologic al pacienților și sigilate din nou. Medicul folosește apoi microscopul pentru a curăța meticulos fiecare canal, cu ajutorul căruia își extinde câmpul vizual în timpul procedurii.
Endodontistul utilizează, de asemenea, radiologii digitale pentru a verifica dacă canalele au fost complet curățate. Dintele este apoi stabilizat și reconstruit cu o lucrare protetică la finalul procesului, după ce a fost bine tratat și orice infecție a fost eradicată.
Pacientul va continua să urmeze instrucțiunile medicului stomatolog în materie de dietă, igienă dentară și medicamente după terminarea tratamentului.