Sănătatea orală are o influență semnificativă asupra bunăstării fizice și mentale generale a unei persoane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani suferă de boala parodontală, care este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților înainte de vârsta de 45 de ani.
Doar gingiile sunt afectate în stadiile incipiente ale bolii parodontale. Gingivita poate fi depistată de fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, roșeața și sângerarea frecventă sau chiar spontană la periaj. Osul nu a fost încă slăbit. În acest moment nu există pierderi osoase.
Gingivita trebuie abordată de către un medic dentist în cabinet, prin tratamente de profilaxie (detartraj, periaj profesional, Air-flow), precum și o bună igienă orală zilnică la domiciliu: utilizarea unor tehnici de periaj adecvate, folosirea aței dentare și elementelor auxiliare.
Doar cu acest simplu tratament, gingivita poate fi combătută.
Gingivita poate evolua spre parodontită dacă nu este tratată în mod corespunzător, deoarece placa depășește sistemul de protecție local și provoacă o retracție gingivală aproape completă cu descoperirea rădăcinii dintelui, permițând afectarea mobilității dintelui și a integrității osoase.
În cazurile mai severe de parodontită, se folosesc terapii topice pentru a steriliza pungile parodontale și a preveni pierderea dinților.