Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0747 185 185

PARODONTOLOGIE

Sănătatea orală are o influență semnificativă asupra bunăstării fizice și mentale generale a unei persoane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani suferă de boala parodontală, care este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților înainte de vârsta de 45 de ani.

Ce este boala parodontală?

Una dintre cele mai răspândite boli dentare din întreaga lume, boala parodontală se definește prin inflamarea și înroșirea țesuturilor moi care înconjoară un dinte (gingiile). În situațiile mai avansate, aceste semne sunt însoțite de sângerare în timpul periajului, retracție a țesuturilor gingivale, disconfort în timpul mestecatului și chiar mobilitate dentară pe arcadă, ceea ce duce la pierderea dinților.

 

Parodontologia este un domeniu foarte specializat al stomatologiei. Aceasta se referă la bolile gingivale, în special la gingivită și parodontită. Cu alte cuvinte, parodontologia este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul bolilor care afectează gingiile și țesuturile de susținere a dintelui, subliniind cât de esențială este o bună igienă dentară.

 

Dacă nu este tratată, boala gingivală poate duce la pierderea dinților. Un specialist în parodontologie va examina gingiile și oasele pentru a detecta semne de infecție și boală, precum și pentru a prescrie un tratament în funcție de adâncimea pungilor parodontale și de gravitatea situației.

 

 

Cauzele apariției bolii parodontale

 

 

Cavitatea bucală găzduiește o varietate de bacterii. Acestea, împreună cu alte substanțe chimice prezente în dieta dumneavoastră, formează un strat lipicios care aderă la dinți și dezvoltă placa bacteriană.Cel mai frecvent motiv pentru boala gingivală este lipsa îngrijirii dentare, care încurajează acumularea excesivă de placă pe dinți și în jurul gingiilor. Organismul produce substanțe chimice care provoacă inflamarea și înroșirea gingiilor pentru a combate această peliculă bacteriană care se formează pe dinți în orice moment al zilei. Acesta este, de asemenea, primul indiciu că trebuie să mergeți la dentist.

 

Prin urmare, o bună igienă dentară la domiciliu, în fiecare zi, dimineața și mai ales seara, timp de cel puțin trei minute, cu folosirea aței dentare, este cea mai eficientă metodă de a păstra sănătatea orală.

 

Periajul nu îndepărtează însă tartrul, porțiunea de placă care s-a solidificat și a rămas pe dinți. Tartrul poate fi îndepărtat de pe dinți doar în cabinetul stomatologic, cu ajutorul unor instrumente și tehnici speciale.

 

Tratamentul profilactic de întreținere trebuie făcut o dată la 6 luni.

Evoluția bolii parodontale

  • Gingivita

Doar gingiile sunt afectate în stadiile incipiente ale bolii parodontale. Gingivita poate fi depistată de fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, roșeața și sângerarea frecventă sau chiar spontană la periaj. Osul nu a fost încă slăbit. În acest moment nu există pierderi osoase.

 

Gingivita trebuie abordată de către un medic dentist în cabinet, prin tratamente de profilaxie (detartraj, periaj profesional, Air-flow), precum și o bună igienă orală zilnică la domiciliu: utilizarea unor tehnici de periaj adecvate, folosirea aței dentare și elementelor auxiliare.

 

Doar cu acest simplu tratament, gingivita poate fi combătută.

 

  • Parodontita

Gingivita poate evolua spre parodontită dacă nu este tratată în mod corespunzător, deoarece placa depășește sistemul de protecție local și provoacă o retracție gingivală aproape completă cu descoperirea rădăcinii dintelui, permițând afectarea mobilității dintelui și a integrității osoase.

 

În cazurile mai severe de parodontită, se folosesc terapii topice pentru a steriliza pungile parodontale și a preveni pierderea dinților.

Prin muncă și devotament, doar împreună putem construi zâmbete perfecte!

Solicitați chiar astăzi o programare! Echipa Verte Clinique este aici pentru dumneavoastră.